Lettrista közlemény

Levél a The Times szerkesztõjének

Uram, a The Times most közölte London kínai negyedének tervezett lerombolását.
Tiltakozunk a várostervezés ilyen erkölcsi elvei ellen, melyek nyilvánvalóan még unalmasabbá teszi Angliát, mit amilyenné az elmúlt évek során vált.
Az egyetlen látványosság, amelyet meghagynak az idonként megrendezett koronázási ceremónia és az unalomtól csöpögo királyi esküvok – és semmi több. Ahogyan a csinos lányok eltünnek a jó családokból, ezek a házak is egyre ritkábbak és ritkábbak lesznek a sorházak megjelenésével. Komolyan azt gondolja, hogy egy úriember el tudja magát szórakoztatni a Sohoban?
Véleményünk szerint az úgynevezett modern várostervezés, melyet ön javasolt, értelmetlenül idealisztikus és reakciós. Az építészet egyedüli célja, hogy az ember szenvedélyeit szolgálja.
Mindenesetre hátrányos, hogy lerombolják London kínai negyedét. Mielott lehetoségünk lett volna meglátogatni és néhány pszichogeográfiai vizsgálatot csinálhattunk volna, melyeket mostanában csinálunk.
Végezetül, ha hasonlóan értékeli a modernizációt, mint ahogyan mi, azaz történelmi szükségszerüségként, akkor javasoljuk, hogy lelkesedését irányítsa olyan területek felé, melyeknek sürgosebben van rá szükségük, mondjuk a politkai és erkölcsi szokásai felé.

Üdvözlettel,
MICHELE BERNSTEIN, G.-E. DEBORD, GIL J. WOLMAN

(Megjelent a Potlatch #23. számában 1955 október 13-án )